Marie Monganin USA:ssa aloittama aalto saavuttaa Suomen tänä vuonna aivan uudessa mittakaavassa. 

Huhtikuussa Suomessa tehtiin synnytysvalmennusten historiaa: ensimmäinen virallisen HypnoBirthing Instituten synnytysvalmentajakoulutus järjestettiin Lauttasaaressa. Suomessa tähän mennessä HypnoSynnytys-valmennusta järjestäneet naiset, Jaana Cowasji ja Awitall Zingg-Bollag, toivat Lorie McCoyn USA:sta pitämään koulutuksen, johon osallistui kolmetoista innokasta naista eri puolilta Suomea.

Marie Monganin filosofiaa ja opetuksia on Suomessa luettu englanniksi hänen kirjastaan, HypnoBirthing – the Mongan Method. Vasta varsinaisessa synnytysvalmennuksessa synnytykseen valmistautuva nainen ja hänen synnytyskumppaninsa, oli kyseessä sitten puoliso, doula tai joku muu, pääsevät kunnolla perehtymään tekniikoihin, joita Mongan kirjassaan kuvailee. HypnoSynnytys -tekniikat auttavat saavuttamaan rauhallisemman ja miellyttävämmän synnytyskokemuksen. “Naisten auttaminen positiivisten synnytyskokemusten äärelle on aina ollut minulle tärkeää,” kertoo Awital, toinen koulutuksen Suomeen tuoneista valmentajista. “Ensimmäisen oman HypnoSynnytys-kokemukseni jälkeen, olen unelmoinut naisten voimaannuttamisesta omistamaan synnytyksensä,” hän lisää ja jatkaa, “jo muutaman vuoden olemme olleet kolleegani Jaanan kanssa hiukan “yksinäisiä” Suomessa, koska olemme olleet ainoat HypnoBirthing-synnytysvalmentajat täällä. Pian meitä on viisitoista!”

 Kouluttajana uusille valmentajille toimi kokenut Lorie McCoy (HBCE, Cht, CSD) USA:sta. “Minulle on kunnia-asia olla mukana tuomassa HypnoBirthing-valmentajakoulutusta Suomeen ensimmäistä kertaa. Minut toivotti tervetulleeksi ryhmä upeita naisia, jotka olivat innokkaita oppimaan. Olin aluksi hiukan huolissani kielimuurin tuomista vaikeuksista, mutta ryhmäläiset olivat kärsivällisiä ja päättäväisiä. Odotan innolla, että he pääsevät kukin tahoillaan töihin ja pääsemme näkemään positiivista muutosta suomalaisessa synnytyskulttuurissa”, totesi Lorie.

Koulutuksessa käytiin läpi rentoutus- ja visualisointitekniikoita, voimalauseita sekä jaettiin kokemuksia, myös omista synnytyksistä. “Ryhmän naiset loivat todella lämpimän yhteenkuuluvaisuuden ja sisaruuden tunteen jo muutaman koulutuspäivän aikana. Uskon tämän solidaarisuuden tulevan osaksi HypnoSynnytys-kulttuuria Suomessa”, sanoi Lorie McCoy.

Suomen HypnoSynnytys-yhdistys on perustettu koulutuksen käyneiden kesken. “Olemme erittäin iloisia voidessamme levittää tietoutta HypnoSynnytyksestä eri puolille Suomea”, kertoo Jenna Moisala, yksi uusista valmentajista. “HypnoSynnytys-metodilla on niin paljon annettavaa naisille ja olemme onnellisessa asemassa aloittamassa HypnoSynnytys-aaltoa Suomessa,” Jenna riemuitsee.