Mitä sinun kehosi kertoo sinusta itsestäsi ja mitä se voi sinulle opettaa jos pysähdyt kuuntelemaan? Millaisia asioita havainnoida, jos toiveena on positiivinen synnytyskokemus?

Kun tapaamme uuden ihmisen, vaistoamme pian hänen luonteestaan tiettyjä perusominaisuuksia; onko ihminen ulospäin suuntautunut vai ujompi, onko hän kiireisen oloinen vai rento tai löytääkö hän asioista herkemmin positiivista vai negatiivista sanottavaa. Kun katsomme tarkemmin, tulemme tietoiseksi myös tunteista, joita ihminen kokee – tyytyväisyydestä, ilosta, epävarmuudesta, kyllästymisestä, masentuneisuudesta.

Tiesitkö, että 90 prosenttia kaikesta viestinnästämme itse asiassa on juuri tällaista elekieltä? Sosiaalinen ystäväni kertoilee säännöllisesti tarinoita siitä, miten hän on milloinkin onnistunut vetämään ventovieraita puoleensa juttusille kanssaan. Ystäväni on helppo löytää jutun juurta lähes kenen kanssa tahansa, mutta mistä nämä ihmiset tietävät lähestyä häntä? En minä ainakaan saa moista erityishuomiota osakseni.

Kyse on siitä, että kaikki tunteemme ja sitä kautta myös persoonamme, näkyvät kehossamme. Aikomuksemme, motiivimme, tarpeemme näkyvät myös, mutta niitä on jo melkoisen monimutkaista tulkita. Me ikään kuin asumme elekielessä – se kertoo siitä, keitä me olemme. Emme voi erottaa tunteitamme ja persoonaamme kehostamme ja niinpä emme voi erottaa myöskään niiden vaikutusta kehoomme. Kehomme on kuin kinesteettinen kartta, joka kertoo eletystä elämästä. Voimme oppiakulkemaan tuolla kartalla, sekä omallamme että muiden.

Miten tämä kaikki sitten liittyy synnyttämiseen?

Kyse on siitä, että me emme oikein osaa huomioida kehoamme normaalissa arjessamme. Mehän olemme tottuneet siihen, että keho ilmoittaa itsestään lähinnä silloin, kun se on jo saanut tarpeekseen – selkä alkaa särkeä huonon ergonomian vuoksi, päätä jomottaa stressin seurauksena tai vaatimuksista jännittyneet leukaperät saavat koko yläniskan kiristymään ja seurauksena voi olla migreenikohtaus. Keho on liian usein työjuhtamme, eikä kumppanimme, joka ohjaa meitä eteenpäin. Synnytys kutsuu meitä ajattelemaan aivan päinvastaisella tavalla!

Ennen ajatusta synnyttämisestä kutsun sinua pohtimaan vielä sitä, missä sinun tunteesi tuntuvat? Oletko tietoinen niistä? Millaiset ajatukset ja tavat toimia saavat sinut jännittymään ja mitkä kehosi osat jännittyvät herkimmin? Millaiset ajatukset saavat sinut jännittymään?

Nämä ovat haastavia kysymyksiä ja tie vastausten äärelle pitkä, mutta matka on ehdottomasti aloittamisen arvoinen. Se on matka itseen ja syvempään elämään. Matka muutokseen ja sen kautta avautuvaan syvempään ymmärrykseen myös muita ihmisiä ja heidän haasteitaan kohtaan.

Synnytyksessä meille on suureksi eduksi, jos olemme jo tuolla polulla. Synnytyksessä keho ottaa vallan ja vie. Se vie, halusimme tai emme.

Siitä huolimatta olemme mestareita vastustamaan! Mieli on vahva, olisihan sen opittava yhtäkkiä jotain aivan uutta – seuraamaan kehoa, luovuttamaan vallan keholle.

Synnytyksessä juuri antautuminen, kuunteleminen ja irti päästäminen ovat niitä asioita, jotka luovat maaperää positiiviselle synnytyskokemukselle. Jotta tämä on mahdollista, on tiedettävä etukäteen riittävästi siitä, mitä synnytyksen aikana tapahtuu ja millaisia asioita sen aikana kannattaa ja ei kannata tehdä. Keskeistä on ymmärtää – vasta sen kautta voimme rentoutua ja päästää irti. Siksisynnytysvalmennusta tarvitaan.

Jos emme ole tottuneet kuuntelemaan kehoamme, pitämään sitä mieltämme viisaampana, voi olla haastavaa antautua tuolle kokemukselle synnytyksen aikana. Yrittäessämme hallita synnytystä, joka ei ole mielellä hallittavissa teemme hallaa koko prosessille. Tämä on paradoksaalista, koska HypnoSynnytyksessä juuri mieli on se, jonka kautta lähestymme kokemusta synnytyksestä. Kyse onkin juuri siitä, että opettelemme mielen kautta luottamaan synnytyksen voimaan niin paljon, että voimme luovuttaa vallan kokonaan takaisin kehollemme. Se ei ole useimmalla meistä varsinaisesti tapana, siksi tarvitsemme keinon oppia.

Samaa voi ja kannattaa ehdottomasti opetella myös omassa arjessa.

Kun seuraavan kerran tunnet orastavaa päänsärkyä, jomotusta kehossasi tai vatsan väänteitä, pysähdy. Hengitä ja mieti, mitä haluat juuri nyt saavuttaa? Miksi ponnistelet niin, että kehosi haraa vastaan? Mitä tekisit kehollesi, jos se olisi paras ystäväsi ja haluaisit vain auttaa sitä? Kokeile kerran toimia näin ja tarkastele, eroaako se siitä, miten yleensä toimisit? Onko mitään, mitä voisit tehdä lisätäksesi jatkossa tällaista lempeyttä itseäsi kohtaan? Vai onko lempeys itse kohtaan juuri se, joka on vaikeinta?

Kehosi on viisas. Kuuntele sitä, saat siitä rakastavan matkakumppanin myös synnytykseen.