Voisiko synnytys olla tunnelmallinen matka kauan kaivatun rakastettusi luo? Täynnä positiivista jännitystä ja odotusta, iloa ja innostusta? Kulttuuriimme on juurtunut ajatus synnytyksestä kivuliaana, työläänä ja raskaana tapahtumana. Synnytyksistä puhuttaessa keskiössä on usein kipu ja miten kukin sitä kestää. Olemme itse osa ympäröivää kulttuuriamme ja siksi emme yleensä tule ajatelleeksikaan, miten paljon tämä vaikuttaa synnytyskokemukseemme. Hämmästymmekö kivun tuntemuksia synnytyksen alkaessa? Emme, koska sitähän olemme odottaneet! Siihen meitä on valmisteltu ja se on, mitä meille on synnytyksestä kerrottu.

Onko sinulle kerrottu, ettei synnytyksen tarvitse välttämättä olla epämiellyttävä, vaikea tai kivulias kokemus? Miltä synnytys mahtaisi tuntua ilman näitä ennakko-oletuksia? Ehkä voisit huomata synnytyksen alkamisen vain tiukentuvista tuntemuksista, jotka vaativat keskittymään.

HypnoSynnytysvalmennuksen kehittäjä, Marie Mongan, esittelee kirjassaan HypnoBirthing- the Mongan Method erään tutkijan kanssa käymänsä keskustelun. Mongan kysyy, miten naiset synnyttävät siinä afrikkalaisessa kylässä, jossa tutkija on työskennellyt. Tutkija vastaa: ”Mitä kerrottavaa siinä on? Naiset synnyttävät lapsensa.” Kylän naiset suorittavat päivittäisiä askareitaan, kunnes tuntevat vauvan laskeutuneen synnytyskanavassa. Sen jälkeen he pysähtyvät nojaamaan selkänsä tukea vasten, koukistavat polviaan ja kumartuvat vastaanottamaan syntyvän lapsensa.

Miksi se on heille niin paljon helpompaa? Koska näin on tehty ennenkin ja näin on nähty toimittavan, eikä mitään sen dramaattisempaa odotetakaan tapahtuvaksi. Synnytys on kulttuurinen asia. Useimmat meistä eivät ole nähneet ainuttakaan synnytystä ennen omaansa, ja niinpä mielikuvamme synnytyksestä perustuvat pääosin elokuviin ja kirjallisuuteen, keinotekoisesti luotuun mielikuvaan, jossa mukana on usein dramatiikkaa kiinnostavuuden lisäämiseksi. Vai kuka jaksaisi katsoa elokuvaa, jossa huokailtaisiin silmät suljettuina tuntikausia?

Ennakko-olettamukset eivät vaikuta pelkästään mieleen, vaan niiden vaikutus siirtyy kehoon fyysisinä vasteina mm. hormonivaikutusten kautta. Tästä kaikille tuttu esimerkki on plasebo-vaikutus: kun mielessään uskoo jonkin auttavan, se todennäköisesti toimii odotetulla tavalla. Synnytystukihenkilö Tara Langen sanoin: ”Kehosi osaa kyllä synnyttää, se on suunniteltu sitä varten, mutta mielesi ei osaa. Mieltä pitää harjoittaa.”

Jos synnytyksen aikana kokee pelkoa, kohtua supistavan, mielihyvä- ja rakkaushormoniksikin kutsutun, oksitosiinihormonin vaikutus heikkenee. Vastaavasti adrenaliinin eritys lisääntyy, mikä saa kehossa aikaan ”taistele tai pakene” reaktion: hapekas veri kulkeutuu kohdun sijaan kehon puolustusreaktioihin tarvittaville elimille ja lihaksille. Kun mieli on jännittynyt, syntyy kehoonkin jännityksiä, mikä aiheuttaa tarpeetonta kipua synnytykseen.

Koska mielemme on tulvillaan epärealistista mediakuvastoa ja ennakko-olettamukset synnytyksestä usein negatiivissävytteisiä, tarvitaan tietoa synnytyksen fysiologisista prosesseista. Kuinka hienosti kaikki toimiikaan silloin, kun prosessi ei häiriinny!

Jos voimme kohdata synnytyksen peloitta ja positiivisin mielin, synnytyksen vaatimat voimanponnistukset alkavat tuntua tervetulleilta ja odotetuilta. Pelkojen käsittelemisen ja oman mielen harjoittamisen lisäksi tarvitaan esikuvia ja esimerkkejä positiivisista synnytyskokemuksista.

Minä näen synnytyksen elämän suurena luomistyönä. Taideteostenkin sanotaan olevan tekijänsä näköisiä. Siksi jokainen synnytys on erilainen, elämän taideteos. Jokainen synnytys, perhe ja vastasyntynyt on arvokas. Jokaisen tulisi saada synnyttää arvokkaasti ja syntyä arvokkaasti -itsensä näköisellä tavalla. Muiden kokemuksista voi ottaa vaikutteita, kerätä itseluottamusta ja miettiä, millä tavalla itse haluaa synnyttää ja mitä tavoittelee. Kun tiedostaa, mitä kohti pyrkii, on helpompi miettiä keinoja sen saavuttamiseksi ja työskennellä asettamansa päämäärän eteen.

Jokaisen naisen synnytyskokemus ansaitsee tulla kerrotuksi ja kuulluksi. Ei kai epäonnistujia ole, kun synnyttäjistä puhutaan? On vain selviytyjiä, sankarittaria. Kuitenkin aivan liian harvoin kerrotaan positiivisia synnytyskertomuksia. Miksi ihanat, mahtavat ja suorastaan taivaalliset kokemukset jäävät jakamatta?

Positiivisia, elämänmakuisia, ihan oikeita synnytyskertomuksia voit lukea Voimaannuttavat synnytyskokemukset blogista. HypnoSynnytysvalmennuksen käyneiden perheiden kokemuksiin voit tutustua tämän sivuston Synnytyskertomukset osiossa.

 

Tuisku Koskela, kätilöpalvelu Sylin hyvä

kätilö, rentoutusohjaaja, hypnosynnytysvalmentaja

 

Kuvalähde: http://visualizingbirth.org/unknown-statue-of-an-unassisted-birth#comment-54257